Marokkansk mat

ByMagnus

Marokkansk mat

Er du en av de som forbinder Marokko med røde feshatter og vide, hvite bukser? Marokko anses gjerne som Nord-Afrikas gastronomiske sentrum, og har mye mer å by på enn eksotiske klesplagg. Marokkansk mat gjenspeiler i stor grad nasjonens interaksjoner med andre kulturer gjennom århundrene, spesielt rundt Middelhavet. Blant de mest kjente marokkanske matrettene kan nevnes couscous og katban, samt enkle retter som harira og maakouda.

Marokkansk matkultur

I Marokko spiser man vanligvis måltidene sittende på puter på gulvet, rundt lave bord. Maten spises som regel med tommelen og de to første fingrene på høyre hånd, men bestikk kan også bli brukt hvis det er mer praktisk. Til måltidet serveres det nesten alltid en type mykt flatbrød som dynkes i sausen.

Rundt 40 % av Marokkos befolkning jobber innen jordbruk, og det er derfor ingen overraskelse at grønnsaker spiller en viktig rolle i det marokkanske kjøkken. Lam har sterk tradisjon i det marokkanske kjøkken, og i tillegg brukes det mye fisk og kylling, poteter og couscous. Krydder er mye brukt i det marokkanske kjøkken, men maten anses ikke som spesielt sterk. Vanlige krydder i marokkansk mat inkluderer for eksempel kanel, ingefær, paprika, safran, gurkemeie og spisskummen.

Couscous

Couscous er nasjonalretten i Marokko. Retten består av knust durumhvete og massevis av ulike grønnsaker, for eksempel løk, gulrot, hodekål, tomat, squash og aubergine. Grønnsakene kokes sammen med lam, oksekjøtt eller kylling, og serveres på en haug med dampet couscous.

Katban

Katban er krydrede lammespyd. Kjøttet deles i terninger og marineres i en blanding av olje, løk og krydder før det tres på grillspyd. Lammespydene serveres gjerne med khobz, et hjemmelaget marokkansk brød.

Harira

Harira er en smaksrik suppe, som gjerne brukes som første måltid etter fasten. Den inneholder normalt tomater, linser, ris, kikerter og lammekjøtt, samt massevis av krydder. Suppen serveres gjerne sammen med tørket frukt og hardkokte egg.

Maakouda

Maakouda er en fritert potetkake som ofte er smakstilsatt med løk, hvitløk eller safran. Dette er tradisjonell gatemat som enten serveres alene som snacks eller i en baguette med salat og tomat.

Hvis du ikke har prøvd marokkansk mat enda, er det utvilsomt på tide. Hvis du ikke har muligheten til å reise til Marokko, kan du sjekke om det finnes en marokkansk restaurant i nærheten av der du bor. Deretter er det bare å finne frem et par hvite bukser og la seg friste av de smakfulle og fargerike rettene.

About the author

Magnus administrator